<var id="bzjfo"></var>

  • <sub id="bzjfo"></sub>

    <table id="bzjfo"><small id="bzjfo"><dd id="bzjfo"></dd></small></table>

      國家公務員考試

      您當前位置:公務員考試網 > 國家公務員考試網 > 招考 > 招考信息 > 考試大綱 > 2024國家公務員考試金融監督管理總局招考職位專業科

      2024國家公務員考試金融監督管理總局招考職位專業科目筆試考試大綱

      2023-10-14 16:23:44 公務員考試網 華圖教育微信公眾號 華圖在線APP下載 文章來源:國家公務員局

      Document 免费人成激情视频

      一、職位類別

      報考國家金融監督管理總局的考生須按照“金融監管財經類、金融監管財會類、金融監管法律類、金融監管計算機類、金融監管綜合類”五類職位報考。

      二、試題題型和試卷裝訂

      “金融監管財經類、金融監管財會類、金融監管法律類、金融監管計算機類、金融監管綜合類”五類職位筆試試卷全部為客觀題(單項選擇題或多項選擇題)。考生須在答題卡中填涂答題,在試卷中答題視為無效。五類試卷按序排列,合訂成一本,請考生務必按照自己報考職位類別選擇正確的部分試題作答,考試時間120分鐘。

      三、分值比例

      專業筆試滿分100分,其中:經濟金融基礎知識占比10%,專業知識占比80%,英語占比10%。

      四、考試內容

      考生應掌握經濟金融基礎知識,及所報考職位類別重點測查的專業知識,并具備良好的知識運用能力。

      (一)金融監管財經類考試側重考察與金融監管相關的經濟金融知識,包括宏觀經濟學、微觀經濟學、貨幣銀行學、商業銀行業務與經營知識、金融監管理論與實踐、國際金融學、保險學等;

      (二)金融監管財會類考試側重考察與金融監管相關的財務管理及會計核算等知識,包括會計基礎知識、會計準則及其實務應用、財務管理及管理會計相關知識、審計相關知識等;

      (三)金融監管法律類考試側重考察與金融監管相關的法律知識,包括法學基本理論、憲法、行政法、民商法、經濟法、刑法、國際法等;

      (四)金融監管計算機類考試側重考察信息技術理論與實務,包括信息系統架構、軟件工程與項目管理、數據庫與數據挖掘分析、網絡技術及應用、信息安全及信息科技風險管理等;

      (五)金融監管綜合類考試側重考察與金融監管相關的經濟金融知識和統計學、管理學、語言文學等學科知識。

      五、試題題型(以金融監管財經類試題為例,其他類別試卷題型結構相同)

      (一)經濟金融基礎知識單項選擇題:每題0.5分,共20題,計10分。在每題給出的四個選項中,只有一項是符合題目要求的。

      1.一般用來衡量通貨膨脹的物價指數是()。

      A.消費物價指數 B.生產物價指數

      C.GDP平均指數 D.交易價格指數

      答:(A)

      (二)金融監管財經類專業單項選擇題:每題1分,共60題,計60分。在每題給出的四個選項中,只有一項是符合題目要求的。

      1.根據凱恩斯主義的經濟周期理論,經濟之所以會發生周期性波動,是因為()。

      A.外部因素的變動 B.乘數作用

      C.加速數作用 D.乘數和加速數交織作用

      答:(D)

      (三)金融監管財經類專業多項選擇題:每題1分,共20題,計20分。下面各題,每題至少有兩個正確答案,少選、多選或錯選均不得分。

      1.按照通貨膨脹的表現形式不同,可區分為()。

      A.公開型通貨膨脹B.隱蔽型通貨膨脹

      C.抑制型通貨膨脹D.溫和型通貨膨脹

      答:(ABC)

      (四)英語閱讀理解題:每小題0.5分,共20題,計10分。閱讀下列短文,從每題所給的四個選項(A、B、C和D)中,選出最佳選項。

      There is much discussion today about whether economic growth is desirable. At an earlier period, our desire for material wealth may have been justified. Now, however, this desire for more than we need is causing serious problems. Even though we have good intentions, we may be producing too much, too fast.

      Those who criticize economic growth argue that we must slow down. They believe that the society is approaching certain limits on growth. These include the fixed supply of natural resources, the possible negative effects of industry on the natural environment, and the continuing increase in the world’s population. As the society reaches these limits, economic growth can no longer continue, and the quality of life may decline.

      People who want more economic growth, on the other hand, argue that even at present growth rate there are still many poor people in the world. Theseproponentsof economic growth believe that only more growth can create the capital needed to improve the quality of life in the world. Furthermore, they argue that only continued growth can provide the financial resources required to protect our natural surroundings from industrialization.

      This debate over the desirability of continued economic growth is of vital importance to business and industry. If those who argue against economic growth are correct, the problems they mention cannot be ignored. To find a solution, economists and business community must pay attention to these problems and continue discussing them with one another.

      1.According to those who criticize economic growth, which of the following is NOT the reason that might cause economic growth to slow down?

      A.Our natural surroundings are in danger of being destroyed by industry.

      B.The fixed supply of natural resources marks a point beyond which growth cannot continue.

      C.The world’s population is ever increasing.

      D.More efforts are made to improve the quality of our life.

      答:(D)

      2.Those who want more economic growth believe that continued economic growth_________.

      A.is essential to the well-being of the society as a whole

      B.can provide the solution to all of our social problems today

      C.can never protect our environment from being polluted by industry

      D. can provide us with more natural resources for industrialization

      答:(A)

      3.The underlined word “proponents” most probably mean_________.

      A.arguments in support of something

      B.disagreements on something

      C.people who argue for something

      D.people who argue against something

      答:(C)

      4.The passage is mainly about_________.

      A. the contradiction between economists and business community

      B.the present debate on economic growth

      C.the advantages and disadvantages of economic growth

      D.the importance of the debate on economic growth

      答:(B)

      5.We may infer from the passage that_________.

      A.the author describes the case as it is

      B.the author is for economic growth

      C.the author is against continued economic growth

      D. the author is not worried about the problems caused by economic growth

      答:(A)

      >>>>>任何2024年國考問題詳情掃碼咨詢<<<<<

      ↓↓↓↓2024年國家公務員考試相關推薦↓↓↓↓
      公考第一課 2024版國考圖書 第18版5100題 申論答題紙
      系統提升班plus 筆試悅享班 歷年臻題 APP會員年卡

      相關內容推薦
        2023年國家公務員考試職位分析
        2023年國家公務員考試職位分數線
        2023年國家公務員考試滿分多少|分值分布
        2023國家公務員考試稅務系統筆試時間|內容
        2023國家公務員考試海關筆試時間|內容
        2023國家公務員考試海事局筆試時間|內容

      (編輯:圖圖)
      活動推薦
      熱門課程
      聯系方式

      貼心微信客服

      微信客服:識別二維碼添加客服
      關注我們:后臺留言
      精品內容搶先看,專業客服答疑

      貼心微博客服

      微信客服:識別二維碼添加客服
      驗證信息:國考
      有問題找圖圖,答疑解惑小幫手
      有報考疑惑?在線客服隨時解惑

      公告啥時候出?

      報考問題解惑?

      怎么備考?

      沖刺資料領取?

      立即咨詢
      華圖教育:huatuv
      想考上公務員的人都關注了我們!
      立即關注

      10萬+
      閱讀量
      150w+
      粉絲
      1000+
      點贊數